Şehirlerin canlı bir organizmaya benzediği, zaman içinde sosyo-kültürel, teknolojik ve fiziksel açılardan dönüşüme uğradıkları inkâr edilemez bir gerçek.Bugün bir kenti oluşturan; bina, sokak, meydan, park gibi mekânlar ve bu mekânlara yüklenen anlamlar,birey ve toplum arasındaki etkileşimin deen önemli unsurlarından.Ancak ne yazık ki her birimiz için ayrı bir değer olan bu mekanlar, anlamlarını giderek kaybediyor. Van özelinde baktığımızda da mevcut mekân yapılandırmalarının Van’ı giderek yaşanması zor bir şehre dönüştürdüğünü görmek mümkün.

Şehrin dinamikleri göz ardı edilerek görünen her boşluğa bir bina koyma anlayışıyla inşa edilen şu an ki yapılanma, aslında sadece birkaç kişiyi değil, bütün kent halkını ciddi manada olumsuz etkiliyor. Bunu önlemenin birçok yolu var elbette; fakather şeyden önce yüz ölçümü oldukça geniş bir alana sahip olan Van’ın, dışarıya doğru taşınması gerekiyor.Bunun için elbette mevcut sistem ile değil, daha düzenli bir şehir kurma anlayışıyla hareket edilmeli. Örnek alınacak bir proje de zaten mevcut:

Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü Van Edremit Tesisleri

Birçoğumuzun görmüş olduğunu düşündüğüm Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü Van Edremit Tesisleri Projesi, sadece Van’da değilTürkiye’nin birçok bölgesinde hayata geçirilebilir. Başlangıçta tam teşekkülü olarak tasarlanan bu proje, tamamlanmış şu anki haliyleher manada ideal kent görüntüsünü yansıtıyor. Çok eğimli bir yapıya sahip olan arsa üzerinde uygulanan göl manzaralı proje;

  • İdare tesisleri ve bağlantılı birimler (atölye ve depo alanları)
  • Sosyal yapılar (misafirhane, spor salonu, cami, kreş ve market alanları)
  • Lojmanlar ile birlikte oldukça düzenli bir yapılanmaya sahip.İki yıl içerisinde tamamlanmış olan projenin, imkânsız gibi görünen ya da bahanelerle sürekli ötelenen projelere örnek teşkil etmesini diliyorum. AyrıcaKarayolları 11. Bölge Müdürlüğü’nü ve projedeemeği geçen herkesi tüm içtenliğimle kutluyor, onlarla hem ülkem hem de memleketim Van adına gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum. Diğer yandan projenin hem yeni kurulacak olan kent planına hem de Türkiye’deki mevcut üniversite kampüslerine uygulanması gerektiğini düşünüyor ve umut ediyorum….