Bu haftaki köşe yazımızda, 10 günlük süre içinde, iki Bakanımız ile görüşerek Van Gölü için iki önemli konudaki iki destek sözü ile kıymetli okurlarımıza bilgilendirmede bulunacağız.

İlk görüşmemiz, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat Kurum ile gerçekleşti. Van Gölü dip çamuru temizliğini yerinde görmek ve bir dizi temaslarda bulunmak üzere Van’ı ziyaret edeceğini duyar duymaz harekete geçtik.

Tabi, konu Van Gölü olunca biz de Vangölü Aktivistleri olarak birkaç arkadaşımızla sayın bakanla görüşmek üzere programını takip ettik ve yoğun ilginin olmasından dolayı zor olsa da görüşme imkânı bulduk. (Görüşmemizde destek olan Van Milletvekili Sayın Abdulahat Arvas’a ve Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı Sayın Gülşen Orhan’a teşekkür ederiz.)

Sayın Bakanımızın daha önceki, Devlet Hastanesi eski yerinin Millet Bahçesi olmasında, Van Gölü özelinde yeşil alanların arttırılması vb. çalışmalarımızda görüşmelerimiz olmuştu ve kıymetli destekler de sunmuştu.

Sayın Bakanımıza iki talebimiz oldu;

  1. Van sahilinde yürütülen dip çamuru temizliğinin Van Gölü çevresindeki diğer yerleşim yerlerinde de başlanması,
  2. Marmara Denizi’ndeki müsilajın önlenmesi için TBMM’de bir yasa tasarısının hazırlandığını ve Van Gölü’nün de sözü edilen tasarıya eklenmesini talep ettik.

Sayın bakanımıza, daha önce sosyal medya aracılığıyla Tatvan sahilinden bize ulaştırılan kirlilik görüntüleri ile bizim tespit ettiğimiz görüntüleri cep telefonundan göstererek Van Gölü’ndeki kirliliğin çözümü için başta Tatvan olmak üzere dip çamuru temizliğinin tüm havzaya yayılmasının elzem olduğunu aktardık.

Sayın Bakan, görüntüleri inceledikten sonra bakanlıktan ilgili yetkililere Tatvan ve diğer noktalarda çalışma yapılması için talimat verdi. Marmara Denizi için de çalışılan yasa tasarısında Van Gölü konusunda destek olacaklarını belirtti.

Görüşmemiz üzerinden bir hafta geçmeden, birinci talebimizin kabul gördüğünü ve Tatvan sahili başta olmak üzere diğer yerleşim yerlerinde incelemede bulunmak üzere bakanlıktan teknik heyetin geleceği haberini aldık. Bu haberden birkaç gün sonra da teknik heyetle Tatvan’da buluşarak bilgilendirmelerde bulunduk.

İlk kez, bir talebimizin bu kadar kısa sürede karşılık bulması (ki bizce hayati olan bir sorunun çözümü için acil çalışma yapılması) bizde heyecan uyandırdı. Sayın Bakanımıza vermiş olduğu bu kıymetli destekten dolayı ayrıca teşekkür ediyoruz.

İkinci görüşmemiz Tarım ve Orman Bakanı Sayın Prof. Dr. Vahit Kirişçi ile gerçekleşti. Bitlis Sektör Toplantısı programı için Bitlis’e gelen Sayın Bakanımızla, Vangölü Aktivistleri Genel Sekreterimiz Maşallah Özel ve Denetim Kurulu Başkanımız Cemal Yıldırım bir görüşme yaptı. Görüşmede, Van Gölü Balığının korunması, balıkçılığın geliştirilmesi ve bölge ekonomisindeki öneminin yanı sıra Marmara Denizi için mecliste hazırlanan yasa tasarısının Van Gölü’nü kapsaması konularında destek talebinde bulunuldu. Sayın Bakan, yardımcılarına talimat vererek destek sunacaklarını ifade ettiler. Sayın bakanımıza teşekkür mahiyetinde üzerinde “Van Gölü Kirlenmesin Mavi Kalsın” yazılı tişörtümüzü hediye ettik.

Bitlis, Van milletvekilleri ve siyasetçilerinin desteği ile Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş’a ulaşarak hazırlanan torba yasasına Van Gölü’nün de eklenmesini ve her iki bakanımızın desteklediğini aktardıktan sonra torba yasaya Van Gölü’nün alınması için çalışma başlatıldığı bilgisi bizimle paylaşıldı. Desteklerinden dolayı emeği geçen büyüklerimize teşekkür ederiz.

Van Gölü’nün Torba yasa tasarısına dahil edilmesi için gerekli görüşmeler ve girişimler yapıldı. Bundan sonrası, siyasetçilerimizin süreci takip ederek neticeye kavuşturması ve bizler de kamuoyu olarak sürece destek olmalıyız.

Her iki Bakanımızın, Bir Van Gölü için verdiği her iki söze ve desteğe teşekkür ediyoruz.

Van Gölü için atılan bu adımlar çok kıymetli ve bu çabaları heba etmeden gerek siyasetçilerimiz ve gerekse de bizler sahip çıkmalıyız.

Unutmayalım!!!

Başka Van Gölü Yok.