Yaz Tatilinde Çocuğumuzla Neler Yapabiliriz | Ercüment Züngür | Köşe Yazıları...

Çocuklar için çok büyük bir fırsat olan yaz tatilinin iyi değerlendirilmesi için velilere büyük işler düşmektedir. Her çocuk aynı imkanlara sahip değildir ve sahip olduğu imkanı en verimli şekilde kullanılması için bizlerin desteğine ihtiyaç duyacaktır. Birçok çocuk çeşitli temalardaki yaz okullarına gidip bu ihtiyaçlarını giderebiliyorken, bazıları köyünden dışarıya çakamamakta ve bazıları da ancak aileleriyle birlikte belli bir alanda geçirebilmektedir.

Peki, çocuklar tatilde neler yapmalıdır? Bu konuda her dönem çok farklı yazılar kaleme alınmaktadır ve hepsinde de birbirinden güzel fikirler bulabilirsiniz. Ben de bir eğitimci olarak tüm çocukların aynı paydada neler yapabileceklerini, en ücra köyde yaşayan bir çocuk ile metropol da yaşayan bir çocuğun ortamına göre neler yapabileceğinden bahsetmek istiyorum.

Oyun Oynayın

Burada muhatabımız olan kesimin çocuklar olduğunu asla unutmamalıyız ve onlara onların dünyası ile hitap etmeliyiz. Çocuk için tatil demek oyun ve eğlence demektir. Buradaki oyunları seçme hakkı çocuktadır, bizler ancak çocuğun tıkandığı noktada ona hangi oyunları oynaması gerektiği konusunda yardımcı olabiliriz. Çocukların tek başlarına bir oyuna karar vermesi fikir üretmesi çocukların yaratıcılıkları, duygusal gelişimleri ve keyifli vakit geçirmeleri için çok önemli ve bir o kadar da basit bir araçtır. Çocuğunuzun tek başına, arkadaşlarıyla veya sizinle bol bol serbest oyun oynamasına olanak sağlayın.

Çocukların yaşlarına ve motor becerilerine göre hangi oyunları oynayabileceği uzmanlar tarafından sayfalarca dile getirilmiştir. Onları araştırma imkanımız olmayabilir ama çocuğumuza gözlemleyerek ve oynadığı oyunlara bakarak hangi seviyede olduğunu biz de anlayabiliriz. Çocuklar en değerli keşifçilerdir ve hangi oyunu oynaması gerektiğini bazen bizden daha iyi anlayabilirler. Burada bize düşen çocuğa çok müdahale etmeden, kendi dönemimizin oyunlarını ona zorlattırmadan onun oyununa dahil olmaktır. Çocukların oyunlarına katılım göstermemiz çocuğun güven kazanmasına ve yaratıcılığını geliştirmesine fayda sağlamış oluruz.

Doğaya Çıkın

Yaşadığınız bölgeye, yaşadığınız hayata ve yaşadığınız döneme yabancı kalmayın. Okul dönemi boyunca ders, etüt, özel ders, soğuk havalar gibi sebeplerle çocuklar doğada çok az vakit geçirebiliyor. Eğer köyde yaşıyorsanız, çocuğunuzu tarlaya, dereye, hayvanların arasına götürün oralarda vakit geçirsin, gerekirse gücüne göre size yardımcı olsunlar. Kentlerde yaşıyorsanız park, koru ve ormanlara gidin. Bu etkinlikleri yaparken hayvanların isimlerini-özelliklerini, ağaçların isimlerini-yaşını ve bitkilerin ismini-faydalarını öğrenin. Farklı olan, ilginizi çeken durumlar olduğunda bunları not edip bir metin haline getirme alışkanlığı kazanın ve kazanımları başkalarıyla paylaşma konusunda destekçi olun. Çocuğunuzu pamuklara sarıp sosyalleşmesi önünde takoz görevi görmeyin, doğa ile arkadaş olmasına fırsat  verin.

Kitap Okuyun

Evet, kitap okuyun. Bu önerim çocuklardan önce sizedir. Çünkü çocuklar çok iyi gözlemcidir ve kendilerine rol model seçme konusunda seçicidirler. Sizin söyleyeceklerinizde çok yaptıklarınızı uygulama konusunda daha motive olduklarını unutmayınız. Çocuk için kitap okuma alışkanlığını erken yaşlarda edinmek kitap okuma motivasyonunu, okuma hızını, dil becerilerini ve yaratıcılığı artırıyor. Çocuğunuzun kitaplara olan ilgisini artırmak için bu yaz birlikte kütüphane ve sahafları gezebilir, seçtiğiniz kitapları oralarda okuyabilirsiniz. Yalnızca oturup kitap okumakla yetinmek zorunda da değilsiniz. Çocuğunuzun sevdiği bir kitabın bir bölümünü canlandırabilir, resmedebilir veya kitaba farklı bir son yazabilirsiniz. Bunları yaparken kendiniz de çocuğunuzla birlikte rol alıp kitabının bir bölümünü canlandırabilirsiniz.

Çalışma Kitaplarından Faydalanın

Çocuğumuzun bir öğrenci olduğunu ve seneye okula gideceğini asla unutmamalıyız. Yazın eğlenmek ve dinlemek fiziksel ve duygusal açıdan büyük bir ihtiyaç. Ancak üç ay gibi uzun bir süre okuldan uzak kalmak akademik yıl boyunca öğrenilen bilgilerin bir kısmının unutulmasına neden olabiliyor. Bu nedenle çocukları çok boğmadan yaza özel hazırlanmış, öğrenilen konuları eğlenceli bir şekilde gözden geçirten tatil setlerinden faydalanabilmelerini sağlamlıyız.

Egzersizler Yapın

Fiziksel egzersizler beden gelişimini desteklerken dikkat, görsel-işitsel algı ve özgüvende artış, stres seviyesinde azalma gibi bilişsel ve psiko-sosyal birçok fayda sağlayabiliyor. Çocuğunuzun grupça yapacağı spor ve dans aktiviteleri arkadaşlık kurma ve kurallara uyma becerilerini artıracak; dikkat, hafıza ve görsel-işitsel algı gibi öğrenme becerilerini güçlendirecektir. Ailecek yapacağınız yürüyüş, yüzme ve top oynama gibi faaliyetler stres seviyenizin azalmasına ve aile bağlarınızın güçlenmesine yardımcı olacaktır.

Yeni Şeyler Deneyin

Çocuğumuzun bir robot olmadığı ve bir program doğrultusunda hareket etmediği unutmamalıyız. Yeni bir aktivite denemek veya her zaman yapılan şeyi bir başka şekilde yapmaya çalışmak beyni daha fazla uyarır ve beyinde çok sayıda yeni bağlantı oluşmasını sağlar. Ayrıca, yeni deneyimler kazanmak insanı yeni şeyler satın almaktan daha çok mutlu eder. Bu yaz çocuğunuzla yeni şeyler denemeye ne dersiniz? Örneğin birlikte koyun kırpma işi yapabilir veya aklınızdan bir yemek tarifi uydurabilirsiniz. Birlikte çiçek ekebilir ya da fen deneyleri yapabilirsiniz. Eğer her yıl benzer yerlere tatile gidiyorsanız bu yıl haritadan rastgele bir yer seçip orayı keşfedebilirsiniz.